Är allt som är möjligt lämpligt?

lördag 17 september 2011 kl. 11:06 | Publicerat i Media, Politik | 4 kommentarer

Tidnimngen Åland skriver idag på ledarplats:

”Det enda som hänt är att radion följt den regelbok som politikerna skrivit” om att Ålands radio & tv medverkar till distribution av partipolitiskt producerad ”samhällsinfomation.

Ett märkligt resonemang av en yrkesjournalist.

1. I radions ”regelbok” ingår lagtingets budgetbeslut, massmediapolitiska program, landskapets policy, interna styrdokument m.m. och inte enbart lagen om rundradioverksamhet.
Radion har uppenbarligen inte följr regelboken.
2. Med ”radion” avses ägare, styrelse, VD, förvaltningsråd och personal.
Beslutet om att sända partiproducerad ”samhällsinformation” förefaller dåligt förankrat.
3. Det verkar som om det inte har gjorts en professionell journalistisk bedömning om vad som avses med ”samhällsinformation”
Niklas Lampi, som annars förefaller vara för fri konkurrens, ser posivt på att den landskapsägda radion, utan att informera alla politiska partier, medverkar till att komkurrera med kommersiella mediaföretag som finansierar sin verksamhet med reklam.

Om utgångspunkten för samhällsmoralen är att allt som inte i lag är förbjudet är tillåtet kommer den åländska lagboken att bli mycket, mycket tjock.

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Obundna och Moderaterna har redan reklam i Ålandskanalen. Sossarna var inte först. Skillnaden är bara att sossarna producerat sin reklam själva medan de övriga har använd ett annat kommerisellt bolag som producerat deras reklam. sedan låtit det kommersiella bolaget köpa tid i Ålandskanalen för deras reklam.

 2. Det är väsentligt att skilja på kommersiella reklambolag och Ålands radio som har ett public-service uppdrag av ägarna (landskapet) där samhällsinformationen ska bedömas av fri och obunden journalistik. Därför har också redaktionen på Ålands radio reagerat på VD:ns egenmäktiga beslut.
  Om det är fråga om ”att sossarna producerat sin reklam själva” är det ett avsteg från public-servcice uppdraget och principeen om att Ålands radio & tv finansieras med med licens- och budgetmedel.

  Åland24 och andra kommersiella medier kan inte uppbära licensmedel, varför skulle då Ålands radio & tv som en reklamfinansierad verksamhet kunna göra det?

  • Jag håller med att man måste skija på public sevice bolag och kommersiella bolag. Men nu är det ju så att det komersiella bolaget inte har en egen kanal. utan fungerar bara som ett produktionsbolag.

   Men visst sossarna hade kunat gjort som de andra partierna. Hade de gett sin film till exempelvis Ålandstidningen så hade Ålandstidningen kunnat köpa tiden av Ålands Radio och TV. Då hade det varit ett kommersiellt bolag som köpt tiden. Då skulle det ha gått till på samma sätt som de andra partierna gjort. Problemet löst alla nöjda, eller?

   PS.
   Åland Radio och TV får inga pengar varken från Åland24 eller sossarna, Det säler tiden till självkostnadspris. Kan va så att de till ock med går back att låta Åland24 m.fl sända där.

   • Problemet kavrstår och är växande. Ålands radio kommer att tvingas upplåta tid till alla utan att följa principen om fri och obunden journalistik.
    Ska vi betala licens för en radio och tv produktion som inte görs av Ålands radio & TV Ab utan av politiska partier, företag, institutioner och priovatpersoner som vill ”samhällsinformera”.
    Gratuelerar Ålands befolkning, ingen kommer att kunna kräva er på licenspengar för att betala för okontrollerad rekla (som dock inte får skada barn).
    Å andrq sidan blir ni/vi av med massmedia i allmänhetens tjänst (Public service).
    I det perspektivet har vi nog en bra radioproduktion även om den ur min synvinkel kunde vara mera allsidig och opartisk.
    Min utgångspunkt har alltid varit stor respektn för journalistyrket och det har jag fortfarande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: