Barnomsorgspeng – en systemfälla

tisdag 30 september 2008 kl. 21:11 | Publicerat i Jämställdhet, Liberalism, Politik | Lämna en kommentar

1 oktober 2008-09-30

 

Senaste vecka diskuterade Ålands lagting ett förslag om barnomsorgspeng.

BO-pengen skulle betalas till föräldrar som stannar hemma med sitt barn efter det första året. Pengen skulle motsvara medelkostnaden i den kommunala barnomsorgen och vara pensionsgrundande.

Motivet är ökad valfrihet för familjen.

 

Förslaget bygger enligt min mening på en idealiserad uppfattning om det moderna välfärdssamhället.

Den nordiska välfärdskapitalismen utgår ifrån att medborgarna försörjer sig själva genom eget arbete och företagande (”arbetslinjen”). De som inte kan försörja sig själva på grund av ålder (unga och äldre), sjukdom eller funktionshinder omfattas av välfärdssamhällets trygghetssystem.

För barnen finns barnbidrag, moderskaospenning, hemvårdsstöd och allmän och avgiftsfri utbildning i grundskola och gymnasium.

 

På Åland finns en utbyggd kommunal barnomsorg av hög kvalitet. Den bärs upp av utbildad och kunnig personal. Det finns också möjligheter till privata alternativ såsom familjedaghem där flera familjer samverkan inom ramen för samhällets kvalitetskrav.

Hittills har stöd inte omfattat vård av det egna barnet inom familjen.

 

En BO-peng skulle riskera att underlaget för den kommunala verksamheten minskar och gör omsorgsverksamheten ineffektiv och oekonomisk, särskilt i de mindre kommunerna. Dessutom skulle en pensionsgrundande BO-peng betraktas som inkomst och därmed bli skattepliktig.

 

Den förälder som stannar hemma under en längre tid riskerar sin anställningstrygghet på arbetsmarknaden och har svårt att upprätthålla den kompetens och erfarenhet som krävs i en arbetskarriär. Eftersom arbetsmarknaden inte är könsneutral skulle BO-pengen i första hand bli en kvinnofälla.

 

Många, särskilt inom vård- och omsorgssektorn, som idag jobbar deltid och utnyttjar kommunal barnomsorgs skulle lockas stanna hemma med en BO-peng som motsvarar deltidslönen. Redan idag är det brist på personal i välfärdssektorn.

 

För en inflyttad familj med många barn kan det säkert vara lockande att sköta barnomsorgen inom familjen, men det gynnar knappast integrationen i det åländska samhället för föräldrar och barn.

 

Efter diskussionen i lagtinget är det uppenbart för de flesta att BO-pengen i många avseende är en systemfälla med icke-önskvärda konsekvenser för barn, föräldrar och kommuner. Valfriheten är skenbar.

 

Det är dags att återvända till realistiska reformer inom barnomsorgen, som till exempel ett justerat hemvårdsstöd, bättre villkor för privata alternativ (familjedaghem) och en avgiftsfri förskola för all barn från 3 års ålder.

 

 

 

 

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: