Fattigdom kan och skall elimineras

lördag 20 oktober 2007 kl. 11:19 | Publicerat i Ekonomi, Politik | Lämna en kommentar

 

 

Den relativa fattigdomen kan och skall elimineras 

I en av världens rikaste regioner, Åland, lever 13 procent av befolkningen under den relativa fattigdomsgränsen.

De flesta anser att så skall det inte behöva vara. Hittills har landskapsregeringen prioriterat en skattesänkning för de med de högsta inkomsterna genom det allmänna avdraget i kommunalbeskattningen på 5 procent.

Jag har ingenting emot en allmän skattesänkning när det finns resurser. Men mot bakgrund av situationen för olika grupper med en sämre ekonomisk ställning borde fördelningen diskuteras mer ingående. Lönerna är inte jämlika för kvinnor och män i likvärdiga arbeten och särskilt låga i vissa kvinnodominerande yrken. Personer med tillfälliga jobb (t.ex. elevassistenter), folkpensionärer, ensamhushåll, hushåll med många barn, sjukpensionärer och så vidare riskerar att hamna under den relativa fattigdomsgränsen på 11 024 euro eller annars leva under knappa omständigheter.

 Följande åtgärder borde övervägas i ett en fördelningsstrategi som stärker ekonomiskt svagare grupper och elimerar den relativa fattigdomen. FördelningspolitikEtt allmänt avdrag som har en miniminivå eller där avdraget, lika för alla, görs direkt på skatten (t.ex. 200 euro) Avgifter för välfärdstjänsterÖversyn av välfärdstjänster och avgifter: serviceavgifter, färdtjänst, frisk-, hälso- och sjukvård, frivilliga, privata och kommunala hemhjälpsteam och så vidare Överföringar (bidrag) till vissa grupperDe skattefria transfereringarna (barnbidrag, bostadsstöd, utkomststöd) borde justeras)Bidragshöjningar som vårdbidrag (Sirpa Eriksson (lib)) och utkomststöd (socialdemokraterna) kan vara ett alternativ. Vårdbidrag förutsätter hjälpberoende och utkomststödet är begränsat, t.ex. tillfälligt stöd med sikte på egen försörjning (arbete) med stöd i grundlagen. Hushållstillägg. De som lever under fattigdomsgränsen är i riskzonen att bli beroende av vård eller utkomststöd. De som har goda inkomster kan göra hushållsavdrag för hjälp i hemmet, förbättringar av bostaden etc. Avdraget görs direkt på stats- och kommunalskatten. En pensionär eller lågavlönad som sköter sig själv och sitt hem kan inte göra avdrag, men kunde i stället få en ”negativ skatt”, dvs. ett hushållstillägg eller hushållsstöd.Åland har alltså en rad instrument som kan användas för att reglera ekonomin för dem som är under eller nära den relativa fattigdomsgränsen. Hushållstillägget kan ges via kommunalbeskattningen med finansiering av landskapet.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: