Varför är ett bra system fel?

onsdag 17 oktober 2007 kl. 13:10 | Publicerat i Ekonomi, Politik | Lämna en kommentar

Tidningen Åland skriver idag om landshövdingens och finansministeriets uppgifter om finansiella flöden mellan Åland och riket .Budgeten för 2008 visar att Åland är tärande  med ca. 80 miljoner euro. Med tärande menas att riket har större utgifter för Åland än vad statsbeskattningen ger tillbaka.

Så har det varit sedan 1993 då klummpsummesystemet infördes, eventuellt med undantag för ett par år då det varit balans (jag avser att återkomma i frågan)

Det som tillkommit till Ålands fördel på senare år är det statliga stödet till passagerarrederierna som successivt höjts sedan 2002 och från 2008 är ett helt genomfört nettolönesystem. Återföringen till åländska rederier är 43,5 miljoner euro varav drygt 12 miljoner är relaterat till sjöarbetskraft som bor på Åland.

Visserligen är det en budget men uppgifterna bekräftar hur vårt finansiella sytem har utfallit under en längre period.

I debatten om beskattning som symbol har det klagats på nuvarande system, bkand annat för att vi inte har handlingsutrymme utan skatteinstrumentet. Men handlingsutrymme är beroende av resurstiullgången och med nuvarande system har vi en hel del oanvända instrument.

Vad är det för fel med att Åland har en ekonomiskt fördelaktig position inom ramen för vår självstyrelse och statstillhörighet? Alla övriga fel och brister till trots är vi lyckligt lottade även om vi till rikets nytta också kan lägga en enastående ekonomisk utveckling på Åland i allmänhet.

Utgångspunkter för varje folks välstånd och välfärd en stark och stabil ekonomisk grund. Nu skall skatteövertagande utredas. Det är bra.

Frågan om självständighet bör väl i rimilighetens namn läggas i malpåse.

Det blir också intresant att se hur Ålandstidningen, centern och andra partier skall parera den skattepolitiska och ekonomiska verkligheten.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: