WOW – Äntligen rätt ekonomipris!

måndag 15 oktober 2007 kl. 16:07 | Publicerat i Ekonomi, Politik | 1 kommentar

Ekonomipriset 2007 tilldelas Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin och Roger B. Myerson för att de har lagt grunden till teorin för allokeringsmekanismer (hur fördelningen av resurser går till i praktiken). Den har bl.a. hjälpt ekonomer att identifiera effektiva marknadsformer, regleringar och röstningsprocedurer. Pristagarnn var helt otippade hos experterna, men någon lär ända ha utropat ”äntligen” i enlighet med Nobelpris-praxis.

Adam Smiths klassiska metafor ”den osynliga handen” syftar på hur marknaden under idealiska förhållanden leder till balaqnsw och en effektiv användning och fördelning av knappa resurser. Men i praktiken är ingenting fritt, friktionsfritt och i balans. Företagsekonomi handlar om hur trögheter, institutioner och osäkerhet kan utnyttjas för framgångsrika affärsstrategier. Bär bationalekonomer upptäcker dessa avvikelser från den ideala marknadsekonomin är det värt ett ekonomipris till Afred Nobel´s minne.

 Produktion och konsumtion kan ha positiva eller negativa effekter för andra människor eller för miljön. Dessutom sker många transaktioner inte på öppna marknader utan inom företag, i förhandlingar mellan individer eller intresseorganisationer och under en mängd andra institutionella förhållanden. Hur väl fungerar olika sådana institutioner, eller allokeringsmekanismer? Vilken är den optimala mekanismen för att uppnå ett visst mål, såsom samhällelig välfärd eller privatekonomisk vinst? Är statliga regleringar befogade och, om så är fallet, hur utformas de bäst?

Teorin tillåter oss att särskilja situationer där marknader fungerar väl från sådana där de inte gör det. Den har hjälpt ekonomer att identifiera effektiva marknadsformer, regleringar och röstnings­procedurer. 

Liberalen Fredrik Gustafssons doktorsavhandling, ”The Visible Palm”, ligger med analysen av ”marknadsmisslyckande” nära pristagarnas ämnesområde även om han inte direkt refererar till  dem.

Läs mer om ekonomipriset.

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Får se det som smickrande att nämnas i samma inägg som några Nobelpristagare 😉 Roligt att några som håller på med forskning som rubbar på antagandena om inga externa effekter, perfekt information etc får priset. Det behövs mycket mer sådan forskning. Nästa år tycker jag dock att det är dags för en ekonom-historiker att få priset. David Landes till exempel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: