PRIVATA ELLER OFFENTLIGA TÄNDER?

måndag 15 oktober 2007 kl. 23:35 | Publicerat i Ekonomi, Politik | Lämna en kommentar

Det kan vara frestande att jämföra tandvården med annan sjukvård som är offentlig och i princip gemensamt finansierad. Jag ser det som dels en effektivitetsfråga och dels en finansieringsfråga.

ÅHS är uppbyggd under en lång period. Det är en relativt välfungerande värdinstitution. Organisationen är dock trög och nödvändiga förändringar och produktivitetsförbättringar tar tid, samtidigt som utvecklingen ställer allt större krav. I framtiden kommer det att växa fram privatföretagande inom olika nischer (vård, administration), men under tillsyn av det offentliga med ÅHS som den fortsättningsvis dominerande arbets- och vårdgivaren. 

Tandvården har vuxit fram genom i huvudsak privata företag. Tandklinikerna är professionella kunskapsföretag där effektivitet kontinuerligt pressas fram genom 1) marknad och konkurrens och 2) professionens strävan att prestera med bästa vårdmetoder och teknik. Detta närmast “idealtillstånd” inom denna sektor får inte slås sönder.

Om betalningsförmågan sviktar för vissa grupper är det av allmänt intresse att delta i finansieringen av tandvården.Till exempel med den liberala tandvårdschecken. 

Alltså: övergripande offentlig kontroll och tillsyn över hälso- och sjukvården, men flera professionella små kunskapsföretag.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: