Medis`bildning tiger inte still

tisdag 9 oktober 2007 kl. 8:57 | Publicerat i Ekonomi, Kultur, Politik | Lämna en kommentar

Har vi 16 kommuner måste de ha ansvarsområden och dit hör Medis. Ungefär så sade utbildningsansvartiga landskapsregeringseldamoten Gunell i Radio Åland.

Kommunernas primära ansvarsområden är människonära tjänster inom vård, skola och omsorg samt kommunalteknik och byggnadsplanering. Vissa tjänster är så unika och specialiserade att kommunerna behöver samverka eller organisera verksamheten på annat sätt (kommunförbund, landskapet etc.)

Utbildningen på Åland är indelad så att grundskolan (och ”förskolan”) är kommunal och gymnasie- och högskoleutbildning hör till landskapsregeringens ansvarsområde. Den allämänna bildningsverksamheten hör inte till grundskolan (läroplikt för barn) och borde alltså vara under landskapets ansvar. Åtminstone til den delen att landkspet har en övergripande kontroll över lika tillgång och rimlig finansiering. 16 kommuner är ingen doktrin, inte heller 3-4 eller en kommun. En liberal utgångspunkt är att se till vad som är bäst för medborgarna.

Bildning är en del av den själsliga hälsan och välfärden – en fiktiv ÅHSB, Ålands hälso- och sjukvård och bildning, anger den nivå från vilket ansvaret kan utgå.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: