Kollektiv och individuell identitet

torsdag 20 september 2007 kl. 11:34 | Publicerat i Politik | 2 kommentarer

Tänkandet framskrider ofta genom distinktioner; att skilja åt, att se skillnader. Den enklaste – svart eller vitt – visar också att distinktioner som ”dikotomier”, dvs två dimensioner, utesluter gråzonerna.

De politiska ideologierna rör sig ofta på det tvådimesnionella planet: borgare – socialist, höger – vänster, liberal – auktoritär, individuell – kollektiv.

Centerns slogan i lagtingsvalet, ”Våga vara ålänning”, verkar obegriplig, men Gun Carlson har förklarat och jag har kommenterat i insändare i Nyan.

Ceneterns kriterium på ålänning är kollektiv och min är individuell. C utgår ifrån vad man tycker och jag från var man bor.

En liknande,men politisk ideologisk,  distinkltion finns mellan socialdemokrater och liberaler. Många socialdemokrater är socialliberaler  på vänster-högerskalan, men kollektiva i motstas till liberernas individuella utgångpunkt.  Den liberala  ideolgin handlar om frigörelse från det auktoritära och kollektiva. Socialdemokraterna följer det som är ”naturligt” eller ”nödvändigt”för kollektivet, klassen eller partiet.

Liberalernas ideologiska motsatser är alltså kollektivt nationella eller kollektivt politiska.

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Har sammanställt resultaten av political compass-testen i en graf som går att hitta här: http://fredrik.ax/archives/610

    Du är fri att spara ner grafen och använda den hur du vill.

  2. I slutändan så blir ju det som vi liberaler gör, det bästa för det kollektivaeller samhället eftersom individerna utgör samhället. Men det jag uppskattar med Liberalerna på Åland är att man inte själva väljer vad som är det bästa för individen, utan låter individen säga vad den vill ha!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: