Svenska eller engelska?

måndag 17 september 2007 kl. 21:25 | Publicerat i Ekonomi, Språk | Lämna en kommentar

Nina Smeds (lib) skriver på sin blogg om Svenska språket.

”En professor i nationalekonomi vill införa engelskan som officiellt språk i Sverige. Han tycker det är effektivare att alla invandrare lär sig engelska istället för svenska som är svårt och endast talas i Sverige  … Min första tanke var: ”Professor Marian Radiescski(stavningen knappast rätt) är inte svensk, han förstår inte.”

Den rätta stavningen är Radetski och han är nationalekonom med inriktning på råvaror (olja) och energi.  När jag påbörjade mina studier i ekomnomi i Uppsala ledde han ett semninarium och var hur svensk som helst. Efter seminariet valde jag företagsekonomi – med vaga svar, men i  rätt riktnig – i stället för nationalekonomi – med exakta, men felaktiga svar, som huvudmne.

Ekonomiämnet är internationellt och engelspråkigt, men den som vill gå på djupet i ekonomiska frågor bör nog vara förankrad i verkligheten och i ett modersmål. Viss ekonomisk kunskap är ”kodifierbar”, dvs kan uttryckas med (matematiska) symboler eller översättas mer ller mindre mekaniskt eller logiskt till ett annat språk.

Den som tror att engelskan kan ersätta – och inte bara kompettera – svenska språket har nog inte förstått vad ett kulturellt samhällsspråk innebär.

En överhängande fara i Finland är att just den samhällsekonomska debatten i officiella utredningar förs på finska och engelska, meninte på svenska. Språklagen i Finland säger att offentliga handlingar skall finnas på de båda natioalspråken, men det gälle inte utredningar och annat viktigt underlagsmaterial.

Finska kolleger till Marian Radetski kommunicerar på engelska i veteskapliga publikationer. Det är ett arbetsspråk som inte bör blli det kultrella samhllsspråket.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: