Stubbad EU-demokrati

tisdag 4 september 2007 kl. 9:58 | Publicerat i Politik | Lämna en kommentar

Finlands EU-parlamentariker Alexander Stubb (saml) kommenterade i radionyheterna möjligheterna för Finland att behålla 14 parlamntsplatser när EU i år har utvidgats med Bulgarien och Rumänien. De har funnits farhågor att platserna reduceras till 12.

På frågan om Ålands möjligheter att få en parlamentsplats uttryckte han det ”diplomatiskt” att Åland ”med endast 27 000 innnevånare” bäst representeras i Regionkommittén och att det finns över 200 regioner med lagstiftningsmakt i EU.

Det är märkligt att kunskapen om Åland är så bristfällig att självstyrelse jämförs med en administrativ kommunal provins. Det karaktäristiska för Åland är att vissa statsfunktioner är delade med riket och att lagtingets makt utgår från folket. Den lagstiftning som delegras till EU från Åland utövas utan att någon kan ställas till svars politiskt; Åland är utanför, men beroende av, EU: s politiska system.

Jag anser att (partierna i) riksdagen och lagtinget, Finlands två nationella parlament, skall dela på de två första parlamentsplatserna, sedan får rikspartierna ta resten av de sammanlagt 12-14 platserna.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: