Maktalliansen

torsdag 30 augusti 2007 kl. 21:44 | Publicerat i Politik | 3 kommentarer

I våras talade obundnas Gun-Marie Lindholm om en borgerig allians utan att nämna liberalerna.

Nu är den här: obundna,, centern, FS och Ålands Framtid går ihop inför lagtingsvalet. Sjävständighet, egen beskattning, .. nej naturligtvis betyder sakfrågorna ingenting. Pojkarna vill ha makt!

 Jag hoppas att många ålänningar inser faran mrd en hård blockpolitik där relationerna till omgivningen sätts på spel och ”icke-riktiga” ålänningar blir mer och mer ett hot.

Nu är det dags att mobilisera motkrafter: alla som står för öppenhet, tolerans och sans och balans måste ta sitt ansvar i höstens lagtingsval.

Kampen gäller stabilitet eller kaos, samarbete eller konflikt, utveckling eller stagnation, demokrati eller maktfullkomlighet. 

Alla förnuftiga krafter och ansvarsfulla medborgare i centern, obundna och FS borde fundera på den återvändsgränd och konfliktdrivande politik som Ålands Framtid representerar.

 Det är läge för en bred allians för självstyrelse med sans och balans. En medborgarallians med representation från flera partier där ålänningarna är i centrum i stället för en maktallians där de självutnämnda påvarna skall säkra sina positioner. 

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Carina Aaltonen har ett bra inlägg på sin blogg om det här som delar, delvis åtminstone, dina tankegångar.

  http://bloggen.fi/carina/

  ‘Enligt Ålandstidningen diskuterar Centern, fs, de obundna och Ålands framtid en form av allians eller åtminstone samarbete för att tillsammans framstå som ett tydligt borgerligt regeringsalternativ i valet. Man kan även läsa att C, fs, ob och Åf diskuterar regering.

  När det gäller valkampanj så har vi inte sett röken av vare sig valprogram eller kandidatpresentationer från dessa partier (undantaget är Åf). På FS hemsida har man en bild på en midsommarstång och man önskar trevlig sommar. Centerns hemsida är oläslig och Obundna har bara presenterat en ny kanslist. Kanske det inte behövs talas om för väljarna vad man tycker? Var man står i olika frågor. Det räcker med att man sitter på kammaren och fördelar ministerposterna.

  Jag tror att det är att underskatta väljarna. Om regeringen kan avtalas om före valet, då är det illa med den åländska demokratin. All heder till liberalerna och socialdemokraterna som presenterar sin politik, sina valprogram, deltar i debatten och klargör sina visioner om hur Åland skall utvecklas för att bli ett modernt och konkurrenskraftigt samhälle. Behöver vi ens ha val om allt är uppgjort på förhand?’

 2. Är det den kritiska granskning och den demokratiska debatten som fallerar?
  Åland borde ju vara ett upplyst samhälle där väljarna, dvs folket, är utgångspunkten för maktutövningen. Partierna borde förhandla med valresultatet – folkets preferenser i sakfrågor – som utgångspunkt.
  Vid senaste lagtingsvalet var liberalerna störst (ned ett tiotal räster) på valnatten. Efter 60 tillkomna c-röster i Hammarland blev c störst med ca 10 rösters marginal.
  Regeringsförhandlingarna byggde på en hemlig allians mellan c och fs före valet. C,fs och sossarna satte omedelbart igång regeringsbildningen. Demokratiskt?

 3. Man riktigt känner hur jaktinstinkten vaknar när viltet redan blöder! Nu är det bara att slutföra jakten. Alliansen luktar desperation och jag tror att liberaler och sossar vinner på detta. Men herrarna i den sittande lanskapsregeringen har hela tiden visat en arrogans mot väljarna som nästan är sakmlig. varför skulle de ändra sig nu?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: