Kommunerna ligger lågt

onsdag 29 augusti 2007 kl. 8:20 | Publicerat i Politik | 1 kommentar

 

                            

Tidningen Åland ifrågasätter de små åländska kommunernas berättigande ur demokratisk synvinkel. Det finns problem med nyrekrytering, mötesdeltagande och intresset för frivilligt arbete. Den ekonomiska ställningen där kommuninnevånarnas skattepengar fördelas på nåder av landskapsregeringen har också iblandlett till uppgivenhet.

Men demokratin rör trots allt på sig både i Geta och i Kumlinge; diskussioner pågår , valrekryteringen är intensiv, ansvarskänslan växer fram, många är engagerade. Diskussioner pågår också om samarbete, samordning och om vilka funktioner och uppgifter som är väsentliga på den kommunala nivån.

Specialistfunktioner som kräver hög kompetens, rättsskydd etc samordnas stegvis i nya strukturer. De männsikonära funktionerna, som skola, vård och omsorg, sköts på lokalplanet av otaliga kompetenta och engareade kommunalanstllda.

Ur chefredaktör Lampis upphöjda demokratiperspektiv kan man säga att kommunerna och de som utför de kommunala tjänsterna i kommunerna, för medborgarna, ligger lågt.

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ålands Radio TV i onsdagens nyheter

  Många kandidater i Kumlinge
  inför höstens kommunalval
  En relativt god uppslutning och en del namn till listan inför höstens kommunalval, det blev resultatet av gårdagens nomineringsmöte i Kumlinge.
  Mötet hade kallats samman av kommunfullmäktiges ordförande Jan Strandberg, det eftersom det fanns en viss rädsla i kommunen för att det inte skulle gå att få tag i tillräckligt med kandidater inför höstens kommunalval.
  Men den rädslan skingrades vid gårdagens möte, och vid nästa möte nu på söndag tror Jan Strandberg att kandidatlistan kommer att fyllas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: