En kanal – flera program

torsdag 23 augusti 2007 kl. 18:26 | Publicerat i Media, Politik | Lämna en kommentar

Styrelsen för Ålands radio TV har lagt fram ett förnuftigt förslag om hur Smedsbölesändaren kan utnyttjas av Ålands olika TV-aktörer.

Om Viking, Silja, Tallink, Birka och Ånedin kunde fördela tiderna i Västra hamnen kan också TV-producenterna dela på en kanal med 24 timmar TV-tid per dygn.

Alternativet att avskilja Smedsbölesändaren från Ålands radio TV har framförts tidigare, bl.a. i samband med lagtingsdebatten om etermediapolitiken (2001 och 2003), men argumenten var för tunna. Landskapsregeringen och lagtingspartierna har kontroll över radions förvaltningsråd som i sin tur kontrollerar styrelsen. Det finns alltså en bolagsordning och en administration som kan reglera verksamheten i enlighet med politiska riktlinjer i allmänhetens intresse; en billig och förnuftig lösning.

Förslget att kommersialisera Smesbölesändaren kan vara riskabelt. För det första kommer TV-utbudet att vara marginellt under överskådig framtid och kommersiell lönsamhet är uteslutet. När digitalisering av TV blev aktuell var den avgörande etermedie- och självstyrelsepolitiska målsättning att säkra TV-utbudet på svenska med ett ”pubic-service” uppdrag. Avtalet mellan SVT och Ålands radio & TV var ingen självklarhet (jämför Svensk-Finland). Ålands radio & TV`s bolagskonstruktion, digitalutvecklingen i Smedsböle, public-service uppdraget, kontakter med SVT och Sveriges regering var alla faktorer som gav Åland en närmast ideal etermedielösning. Köpmannen Anton Kalmer visade vägen redan på 60-talet.

En ökad konkurrens mellan kommersiella medieaktörer är välkommen, men det gäller att inte tappa bort barnet – svenskspråkig TV i allmänhetens tjänst – i ett okontrollerat kommersiellt mediebrus.

En partipolitisk positionering och ett nytt etermediepolitiskt meddelande till lagtinget från höstens tillträdande landskapsregering vore inte helt fel.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: