Struktur 07 och historiens slut

onsdag 22 augusti 2007 kl. 10:58 | Publicerat i Politik, Utbildning | 1 kommentar

Efter det kalla krigets slut skrev filosofen Francis Fukuyama om ”Historiens slut”. Den västerländska liberala demokratin och den teknologiska kapitalismen hade inte ländgre någon medtävlare efter Sovjetunionens söndervittring. 

Så är också den åländska gymnasiereformen Struktur 07 avslutad till fördel för kommande geneationer ungdomar och därmed det åländska samhälletrs framtid. Landskapsregeringen har tagit tillbaks lagframställningen och därmed öppnas möjlighet till en förnuftig modernisering och utveckling av gymnasierna på Åland.

Struktur 07 – eller Sovjet 07 som den kallades – lanserades med stora åthävor och en Marx-inspirerad historiedeterminism: ”reformen är nödvändig!”.

Reformen byggde inte på någon analys av utvecklingen och behov av förändringar. Den var dessutom dåligt förankrad hos de närmast berörda: elever, lörare, föräldrar.

Som en utgångspunkt för det kommande reformarbetet kan Sveige vara ett bra jämförelseobjekt. Så här skrev jag på bloggen den 20 augusti under rubriken ”En bättre gymnasieskola”

I Sverige väljer alltfler gymnasieskolans yrkesförberedande linjer.

Det beror enligt Sydsvenska Dagbladet på framför allt två förhållanden inom den svenska ungdomsskolan.
Det första, och i sammanhanget det viktigaste, är att eleverna nu själva tycks ha gjort upp med den likformighet som länge behärskat gymnasieskolan – det vill säga att alla skall läsa samma ämnen med målet att bli behöriga till högskolan.
Det andra är att kommunerna och övriga ansvariga för den idag i praktiken 12-åriga grundutbildningen har stora svårigheter med att anpassa sig till en föränderlig verklighet och behovet av en flexibel skolorganisation.

Jämför med Struktur 07 på Åland som tycks vara på väg åt fel håll.
Det nya svenska gymnasiet skall omfatta tre olika vägar. En som skall lägga grunden för fortsatta studier på universitet och högskola. En som skall förbereda för kunskaper och färdigheter inom ett yrkesområde. En som är en mer renodlad lärlingsutbildning.
Den som inte direkt väljer rätt skall ha en andra chans.

.Förslaget är en gymnasieutbildning som inte blundar för olikheter, utan som redan från början tar hänsyn till både talang och egna preferenser.
“Vem sörjer egentligen en gymnasieskola där enhetligt kan tolkas som ett annat ord för tvångsanpassning?”  anser Sydsvenskan

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Roger Norlund motiverar i Radion Åland tillbakadragandet av gymnasiereformen med att den skall hållas levande över valet.
    Struktur 07 kanske skall vara som Fingal Olsson; den rörde ju på sig.
    Struktur 07 ör död. Leve Struktut 07!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: