Från skogens skafferi

söndag 19 augusti 2007 kl. 16:32 | Publicerat i Mat | Lämna en kommentar

Svamp

Det har plockats svamp och frågan är hur en stuvning tillreds och vad som läggs under den. Det senare kan vara kött eller fisk av alla de slag medan stuvningen har några varianter med ett grundrecept som utgångspunkt.

I mormors kokbok från förra sekelskiftet hittar vi det givna utgångsreceptet.

1,5 liter rensad svamp, salt, nymalen vitpeppar, 3-4 matskedar smör, 1 lök, 1 – 2 deciliter grädde.

Variationerna är många: med inspiration från Frankrike kan man pröva persilja, vitlök, bagna cauda (sås med sardeller och vitlök), citronette (citronsås med senap) eller aioli (vitlöksmajonnäs).

Svenska varianter är schalottenlök, stött kummin, hackade blad av libbsticka.

I Finland blandar man inte längre bark i maten, men gärna stötta skorpsmulor och knaprig bacon.

En rysk specialitet är sur grädde och tomat.

Det kan vara intressant med experiment, men ”back to basics” – smör och grädde – gäller också här.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.

%d bloggare gillar detta: